KOYU GRİ BİR DENİZ
〉11 Ocak - 8 Şubat 2025
Erol Kontaş
Gül Ersan
Gizem Odabaş
Ozan Karadaş
Serhat Kır
"Birbirinden bağımsız zihin ve fikirlerin bir araya gelerek ortak bir dil ile kendi meselelerini dile getirdikleri ve kendi coğrafyalarının bir parçası olan deniz ve yine kendi coğrafyalarının bir parçası haline gelmiş gri renkten yola çıkarak oluşturulmuş bir sergidir, koyu gri bir deniz.
Koyu gri bir deniz isimli sergi çeşitli mesele ve kavramlara göndermelerde bulunmakta, aynı zamanda da her sanatçı, mesele ve kavramlardan yola çıkarak kendi içinde bulunduğu durumları da eserlerine yansıtmaktadır”
HÂL FANZİN
Erol Kontaş - Arayış
Yaşadığımız çağa göre düzenlenmiş mekânların dönüşmesine tanık olmak ve iletişim çağı toplumunun sunduğu görsel-işitsel algısı, edilgen bir toplumun zihninde tanımlamaya muhtaç problemler yarattı. Toplumu oluşturan bireylerden başlayarak ailelerin zihninde oluşan dijital yaşam alanları nedeniyle yerele özgü iletişim ve diyaloglar artık yok olmaya başladı. Bireysellik, bağımsız yaşam isteği zihinde tamir edilemez bir durumu ortaya çıkardı. İletişimdeki bu sınırsız- çerçevesiz durum metefor haline dönüştü. Yerkürede var olan ülkelerin ideolojik değişiklikleri siyaset, politika, din, yerel yaşam biçimlerini kaybetmelerine neden oldu ve ARAYIŞ tüm bu başlıkların altında bir dönüşüm yolculuğuna çıktı. Görsel ileti değişimin ve görünenin tam da ortasında yer alıyor. Farklı anlatım biçimleri ve ortaya atılan sanat ve estetik disiplinleriyle oluşan dünyada fotoğrafta kendi üzerine düşmeye yapmaya çalışıyor.
Gül Ersan - Dönecek Yer Yok
Doğanın her parçası sahiplenilirken sığındığımız köşelere hapsolup, düştüğümüz boşluklarda kayboluyoruz.
Gizem Odabaş - Yansı
Sıradan bir yansımadan içsel bir hakikate doğru...
Bazen kendimizden uzaklaşır, derinlere ineriz; yüzeyde gördüğümüzden çok daha fazlasını aramak için. Bu süreçte aradığımız anlam, kendimize dönmenin kaçınılmazlığıyla şekillenir. “Yansı”, görünenin ötesine geçme cesaretini, kendimizi yeniden ve yeniden keşfetmenin derinliğini sunar.
Ozan Karadaş - Kayboluşun Ardında
Zaman, her şeyi sessizce silip götürüyor. Var olan, bir noktada yokluğa dönüşüyor; geriye sadece silik izler kalıyor. Her kayboluş, ardında küçük bir boşluk bırakıyor. Bu boşluklar, yok olanın hatırasını taşırken, yaşamın geçiciliğini fısıldıyor.
Serhat Kır - Tuhaf Günler
Tuhaf günler ; bir gözlemcinin belirli zamanlarda, yaptığı uzun ya da kısa yolculuklarda, kendi hayatının farklı dönemlerini, bir günlük gibi konu aldığı süreçleri anlatmaktadır. Bu süreçte kamerasını da günlük ya da dönemsel meselelerini kayıt etmek için bir araç olarak kullanarak; içinde bulunduğu durumları, kendi olay örgüsünü, karşılaştığı çeşitli imgeler aracılığıyla dile getirmektedir. Aynı zaman içinde bulunduğu durumu başka şeyler ile ifade etmek ve de farklı bir dille kayıt altına alarak, kendi kişisel yolculuğunuda gösterme kaygısı taşımaktadır. Tuhaf günler; bir gözlemcinin hem günlük gibi kayıt etme sürecini hem de aynı zaman da yaşadığı süreç ile olan ilişkisini anlatmaktadır.
SNAP
〉7 - 29 Aralık 2024
Cross Contamination
Snap !!! Deniz, Iraz ve Güneş adında üç ev arkadaşının Ankara'da geçirdikleri son geceyi anlatıyor ve şehirle kurdukları tarifsiz ilişki, sır gibi bir vedayla son buluyor. Bu fotoromanda, o gece boyunca üstesinden gelmek zorunda oldukları değişimleri ve bunun omuzlarına yüklediği ağırlığı göreceğiz.
Cross Contamination, fotoğraf temelli görsel sanatlar üzerine çalışan bir sanatçı oluşumudur.
Fotoğraflar: Yusuf Nadir
Patika
〉19 Ekim - 3 Kasım 2024
Bilge Naile Alkış, Deniz Şener, Gözde Aysun Barışık, Kaan Kuşuluoğlu, Merve Erdur, Özlem Özdamla Akkaya
Fazlı Öztürk yürütücülüğünde gerçekleşen “Patika” atölyesi bir sergi ile son buluyor!
“Yürünen yol benzer olsa da hareket, bakış açısı ve deneyimin getireceği farklılıkların izlerini birlikte süreceğiz ve onları kendi yürüyüşümüzün bir parçası haline getireceğiz. Her bir fotoğrafçının kendi yürüme hızları, salınımları, görme ve düşünme biçimlerinin izlerini göreceğimiz sergiye herkesi bekleriz.”
Labour in a Single Shot
〉4-5 Ekim 2024
Alinur Bağcı, Bekir Efe Demetgül, Cihan Ekiz, Çağatay Yiğit, Çağla Gillis, Defne Kırmızı, Ecrin Akkaya, Erinç Ulusoy, Esra Oskay, Fulya Balkar, Lara Tan, Mahir Kalaylıoğlu, Naz Almaç, Naz Önen, Naz Temizdemir, Nermin Pınar Erdoğan, Oğuz Sağdıç, Osman Şişman, Saime Uyar ve Zeliha Karakoca
16 Eylül ile 4 Ekim 2024 tarihleri arasında Yermekân'da Antje Ehmann ve Hazel Kılınç'ın yürütücülüğünde gerçekleşen "Labour in a Single Shot" atölye çalışması boyunca 20 katılımcı tarafından üretilen filmler bir pop-up sergide sunulacak. Emeği tek bir çekim şeklinde ele alan bu kısa videolara Harun Farocki'nin "İşçiler Farbrikadan Çıkarken" (1995) ve "Karşılaştırma" (2009) filmleri de eşlik edecek.
Harun Farocki Alman deneysel ve belgesel sinemasının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hayatı boyuncu ürettiği 90’ın üzerinde film, deneme, kısa, belgesel ve kurgu türlerini de kapsıyor. Harun Farocki bu yıl sadece 80 yaşında olmayacak aynı zamanda 30 Temmuz 2024 tarihinde de ölümünün onuncu yıldönümüydü. Bu nedenle Goethe-Institut Ankara, Yermekân işbirliğiyle yönetmenin çalışmalarına ışık tutacak ve günümüzdeki sanatsal üretime olan etkisini irdeleyecek bir etkinlik programı sunuyor.